90’lı yılların başı, henüz ülkemizde ISO 9000 yönetim sistemi uygulayan ve eğitim veren kuruluş bulunmuyor. TSE’den bir grup mühendis eğitim için İngiltere’ye gönderiliyor.
Kalite profesyonelleri iyi bilir ki, kalite yönetim sistemi için eğitim şarttır. Ancak sistem kurarken ve sahada uygularken öğrenilir. Eğitim dönüşü erkek uzmanlardan biri bu düşünceyle uygulama alanı aramış, ancak çevrede destek alabileceği uygun bir organizasyon bulamamış. ISO 9001 standardının o günkü revizyonu 20 prosedür şartı olan dokümantasyon ağırlıklı bir sistem öngörmekteydi. O yıllarda KOBİ’lerimiz yazılı doküman ve kalibrasyon konularına biraz uzaktılar ve bu çalışmalar aşırı yük olarak görünmekteydi.
Hikayemize dönecek olursak, uzmanımız bunun üzerine evinde bir Kalite Yönetim Sistemi Kurmaya başlamış. Organizasyon şemasını oluşturmuş, eşiyle kendisi için görev ve sorumluluklarını ve talimatlarını hazırlamış, iş planları, ölçüm planları v.b yaptıkça hoşuna gitmiş ve dokümanların sayısını artırdıkça artırmış. Kalite sistemine inancı tam olan uzmanımız, standardın belirlenen bu kuralların çalışanlara duyurulması ve anlaşılmasının sağlanması maddesini uygulaya geçmiş. Önce evin duvarlarına fırın çalıştırma talimatı, bulaşık makinası yerleştirme talimatı, buzdolabı yerleştirme talimatı, su tüketim çizelgesi vb asmış. Daha sonra da hizmet içi eğitim planına uygun olarak eşini bu konulardaki eğitimlerine davet edince olanlar olmuş.
Aile büyükleri ve arkadaşları araya girerek çiftin evliliğini zor kurtarmışlar.